Wat is het beste: medische (chemische) of chirurgische castratie?

Het kan best een moeilijke beslissing zijn, om uw hond te laten castreren. Als u uiteindelijk heeft besloten dat u uw hond wilt laten castreren heeft u de volgende opties:

  • Medische castratie
  • Chirurgische castratie

Het verschil tussen chirurgische en medische castratie?
Medische castratie is een tijdelijke oplossing. De dierenarts plaatst een klein, oplosbaar implantaat onder de huid van de hond, dat de productie van testosteron tijdelijk remt. Chirurgische castratie is een definitieve oplossing. De dierenarts verwijdert de testikels van de hond.

Voordelen van medische castratie
Bij een medische castratie krijgt u de gelegenheid om een idee te krijgen welke invloed een castratie heeft op uw hond. Wanneer het implantaat niet meer werkt, zal uw hond weer normale testosteron niveaus krijgen.

Veel hondenbezitters vinden het prettig om te beginnen met een tijdelijke castratie, omdat er vaak veel onbeantwoorde vragen zijn. Zal het gedrag van mijn hond veranderen? Krijgt hij meer eetlust?

Houdt hij zijn interesse in de jacht of andere trainingen? Als de gezondheid van uw hond een algehele narcose niet toestaat, kan een medische castratie uitkomst bieden.

Voordelen van chirurgische castratie
Als u zeker weet dat u niet met uw hond wilt fokken en hij is gezond dan hoeft u na een chirurgische castratie nergens meer naar om te kijken.
Echter, bij twijfel, kan het nuttig zijn om te beginnen met een tijdelijke castratie.

Wat werkt het snelst?
Het duurt langer voordat de medische castratie goed werkt in vergelijking tot een chirurgische castratie. Als uw hond chirurgisch gecastreerd is, duurt het ongeveer 2 tot 3 weken voordat hij onvruchtbaar is. Bij een medische castratie duurt dat ongeveer zes tot 12 weken, afhankelijk van welk implantaat uw hond heeft gekregen.

Lees meer: ​​Medische castratie
Lees meer: ​​Chirurgische castratie