Chirurgische castratie

Hoe gaat een chirurgische castratie in zijn werk?Afbeelding liggende hond, nietcastreren.nl
Bij een chirurgische castratie verwijdert de dierenarts beide testikels. De hond is onder narcose gedurende het hele proces.

Als de hond is verdoofd wordt het gebied voor het scrotum voorbereid voor de operatie. Het haar wordt geschoren en het gebied wordt grondig gewassen. Uiteindelijk wordt het gebied bedekt met een steriele doek zodat het risico van infectie wordt geminimaliseerd. Er wordt een kleine incisie in de huid voor het scrotum gemaakt via welke de testikels één voor één naar buiten worden geduwd. Iedere testikel ‘hangt’ aan een streng, die bestaat uit de zaadleider en een groot bloedvat. Bloedvaten en zaadleiders worden afgebonden waarna de testikels kunnen worden verwijderd.

Wanneer beide testikels zijn verwijderd, sluit de dierenarts de wond. Wanneer de operatie zonder complicaties verloopt, mag uw hond doorgaans dezelfde dag weer naar huis.

Is een castratie een pijnlijke ingreep?
Castratie wordt altijd uitgevoerd onder algehele verdoving. In het algemeen wordt tijdens de operatie al een pijnstiller aan de hond toegediend en u krijgt waarschijnlijk ook nog pijnstilling mee voor de dagen na de operatie, zodat uw hond zo min mogelijk hinder heeft.

Waar moet ik op letten als mijn hond thuis is na de operatie?
Een hond die onder narcose is geweest kan nog een beetje moe zijn en wat wankel op zijn pootjes staan.

Laat hem rustig en ongestoord herstellen op zijn eigen veilige plek. Als uw hond normaal gesproken buiten in een kennel ligt, zorg dan op de dag van thuiskomst dat hij binnen is, waar het iets warmer is en hij in de gaten kan worden gehouden. Als de hond uit moet, laat hem dan aangelijnd een kort stukje uit.

Volg de aanwijzingen van uw dierenarts op wat betreft eten, drinken, geven van medicatie (zoals pijnstiller) en de controle van de wond en neem bij twijfel contact op met de praktijk!

Hoe lang duurt het voordat ik het effect van de chirurgische castratie kan zien?

Wanneer uw hond chirurgisch is gecastreerd zal de productie van sperma en testosteron stoppen. Houd er echter rekening mee dat uw hond tot nog 2-3 weken na de ingreep kan paren en zelfs een loopse teef kan bevruchten. Dat komt omdat er nog sperma in het restant van de zaadleiders aanwezig kan zijn.

Het kan langer duren voordat u enig effect waarneemt op het gedrag van uw hond. Als u geen gedragsverandering waarneemt, dan heeft eventueel waargenomen ongewenst gedrag een andere, niet testosteron-gerelateerde oorzaak.

Let wel: ook chirurgisch gecastreerde reuen kunnen nog ‘rijden’ of een teef bespringen en soms zelfs gekoppeld zitten.