Hoe oud moet mijn hond zijn om gecastreerd te kunnen worden?

In het algemeen is het advies van dierenartsen om pas te castreren als de hond geslachtsrijp is, ook omdat testosteron invloed heeft op de lengtegroei van de botten.

Hoe weet ik wanneer mijn hond geslachtsrijp is?
Dat hangt af van een aantal zaken zoals onder andere het ras en/of de grootte van de hond.
De leeftijd waarop een hond geslachtsrijp is wisselt, maar kleine honden zijn vaak eerder geslachtsrijp dan hun grote soortgenoten.

De meest voorkomende tekenen dat uw hond geslachtsrijp is:

  • Uw hond zal meermalen ‘zijn poot optillen’ om te urineren, ook als zijn blaas vrijwel leeg is. Eigenlijk is hij zijn territorium aan het afbakenen
  • Overal willen snuffelen
  • De urine ruikt sterker
  • Hij krijgt interesse in loopse teven

Overleg met uw dierenarts; zij/hij kan u het beste adviseren en het optimale moment helpen bepalen.

Hoe beïnvloedt castratie mijn hond?
Vroege castratie kan ertoe leiden dat uw hond iets groter (en soms ‘slungeliger) wordt dan verwacht. Dierenartsen adviseren mede daarom ook om te wachten met castreren tot uw hond geslachtsrijp is. Verder kunnen honden makkelijker (te) zwaar worden; vaak moet het rantsoen wel met 1/3 verminderd worden!

Sommige honden met lang haar kunnen een zogenaamde ‘puppy coat’ krijgen ten gevolge van castratie. Deze vacht is meestal wat minder mooi (dof) en lastiger te verzorgen dan de oorspronkelijke vacht. Vaak ruiken gecastreerde reuen aantrekkelijk voor intacte reuen.