Voor- en nadelen castratie

Hondeneigenaren met een reu in huis komen vaak op enig moment voor de keuze: laat ik mijn hond castreren of niet? Een keuze die niet altijd even gemakkelijk is. Hoewel de ingreep niet zo groot is, laten de meeste eigenaren hun reu toch niet zómaar castreren. Daar moet wel een reden voor zijn. Bovendien kun je een castratie niet even ‘uitproberen’, want een chirurgische castratie is definitief.

Castratie van de reu is letterlijk en figuurlijk een gevoelig onderwerp.
Twijfelt u of u uw hond zal laten castreren? Maak een afspraak met uw dierenarts om dit te bespreken. De dierenarts kan u deskundig advies geven en vertellen wat het beste is voor uw hond.

Enkele redenen waarom honden worden gecastreerd
Er is een aantal redenen waarom castratie wenselijk kan zijn, zoals:

  • Dominant gedrag tegenover andere honden
  • Overmatig en ongewenst seksueel gedrag. Let op: rijgedrag/bestijgen is niet altijd seksueel gestuurd. Het kan even zo vaak voortkomen uit o.a. stress of opwinding tijdens spelen, bezoek enzovoort.
  • Onvruchtbaar maken van de reu
  • Training van de hond
  • Een hardnekkige voorhuidontsteking
  • Een ziekte die te voorkomen of te behandelen is door castratie (bijvoorbeeld goedaardige prostaatvergroting)

Dominant gedrag tegenover andere honden
Er zijn vele redenen waarom honden dominant of zelfs agressief zijn naar andere honden.
Honden kunnen gestrest, angstig of nerveus zijn. Of menen alles in de gaten te moeten houden en kunnen dan geen rust vinden.
Is uw hond dominant? Dit kan te maken hebben met zijn ‘testosteron’, maar even zo goed kan het ook in het karakter van de hond zitten. Gedrag wordt bovendien gemakkelijk aangeleerd, zeker als het gaat om een jonge hond.

Castratie is niet altijd de oplossing van een (gedrags)probleem. Soms is training, al dan niet onder begeleiding van een gedragsdeskundige, de beste optie.

Overmatig en ongewenst seksueel gedrag, zoals veelvuldig rijden op andere honden of tegen mensen aan rijden
Een hond kan nog zo lief zijn, het kan frustrerend zijn als hij plots alles wil berijden wat hij tegenkomt; kussens, je been, andere honden.
Veel eigenaren vinden het vervelend en gênant als het libido van hun reu toeneemt. Vaak is het dan ook wat lastiger om de hond te trainen.

Een ander gevolg kan zijn dat de hond geneigd is van huis weg te lopen, zeker als hij loopse teefjes heeft geroken. Dit is niet alleen lastig, omdat je niet weet waar je hond is, maar kan ook gevaarlijk zijn: hij zou aangereden kunnen worden!

Onvruchtbaar maken van de reu
Het is een grote beslissing om een teef drachtig te laten worden. Daarom is het niet leuk om opeens geconfronteerd te worden met een ongeplande dracht van een teef. Heeft u naast de reu ook een teef in huis? Of zijn er regelmatig loopse teven in de buurt? Dan kan castratie van uw reu een verstandige optie zijn.

Ongewenste dracht kan lastig zijn om verschillende redenen. Misschien zijn de twee honden niet geschikt om mee te fokken (denk bijvoorbeeld aan aanwezigheid van erfelijke afwijkingen). Er kan ook een gebrek zijn aan ruimte, interesse, financiën, of energie om te zorgen voor een teef met pups.

Een ongewenste dracht kan eindigen met een abortus door de dierenarts: dat is nooit leuk om uit te moeten laten voeren.

Training van de hond
Reuen hebben het hoogste niveau van het mannelijke hormoon testosteron in het lichaam als ze in hun puberteit zitten. Gemiddeld loopt deze periode van ongeveer een leeftijd van een half jaar tot 15-16 maanden oud. Juist in deze periode waar de training belangrijk is, zijn de reuen meestal lastiger te trainen. Daarom kan het soms gunstig zijn in deze periode medische castratie toe te passen, zodat de hond meer gericht is op de training.

Een hardnekkige voorhuidontsteking

Vrijwel alle niet gecastreerde reuen hebben in meerdere of mindere mate last van een voorhuidontsteking. Soms is het zo erg, dat je overal in huis geelgroene druppels op de grond ziet en als de hond zich uitschudt komt het zelfs op kasten etc. terecht. Toch wel onsmakelijk. Bij de meeste reuen is dit probleem verdwenen of een heel stuk verminderd na castratie.

Een ziekte die te voorkomen of te behandelen is door castratie
Oudere honden kunnen problemen krijgen dankzij een vergrootte prostaat. Dit kan leiden tot symptomen als moeilijk plassen, druppels bloed verliezen en soms ook moeite met het kwijtraken van de ontlasting. Castratie elimineert vaak snel en efficiënt problemen en kan daarom een goede oplossing zijn.

Onder invloed van het hormoon testosteron kunnen gezwellen groeien bij de anus. Hoewel ze vaak goedaardig zijn, kunnen ze soms ontsteken en openspringen. Als de (oudere) reu deze heeft, is het vaak het beste om de gezwellen operatief te verwijderen en de reu te castreren om te voorkomen dat er opnieuw gezwellen groeien.